Cozmin: “Sunt trezit în toiul nopții, de Silviu care sufla în micul dejun pentru că intraseră multe furnici micuțe. Adorm la loc greu și dimineață mă trezesc obosit, mănânc și mă culc la loc.”

Ne trezim și plouă, așa că mai dormim un pic. După ce mă trezesc fac câteva flotări ca să mă trezesc. Abia la 13 00 plecăm. Fără soare afară, este puțin răcoare. Bine că este traficul mai relaxat.

Ajungem în Paso de Los Libres și mâncăm o înghețată la Grido. Descărcăm și harta pentru Brazilia (osmand). Mai avem vreo 30 de pesos și îi cheltuim pe toți în VEA (supermarket).

La graniță, ne-am băgat în fața mașinilor așa cum facem de fiecare dată. Ei ce să vezi, un jandarm tânăr și plin de zel, ne-a zis că trebui să stăm la coadă cu toate mașinile. Ca să inhalăm noi toate noxele așa. La verificarea pașaportului este totul bine și când să plecăm apare iar un jandarm, la fel de corect ca cel de dinainte și îi spune celui de la verificarea actelor că nu putem trece cu bicicletele granița. Nu avem voie pe pod pentru că nu este loc de biciclete, ca să îți dai seama.

Mai aveam puțin și renunțam la Brazilia, chiar dacă aveam viza de ieșire din Argentina. Mergem unde stau camioanele la coadă și facem autostop pentru trecerea podului. Avem noroc cu un brazilia de treabă care ne ia. Mai întâi verifică cu jandarmerița dacă e ok să ne ia.

Orașul Uruguaia pare liniștit și mai dezvoltat. Pentru locul de campare, zicem să îl căutăm pe lângă râu. Mergem noi așa și la un moment dat țipă la noi niște oameni ce erau pe o terasă deasupra noastră. Ne spun să nu mergem mai departe pentru că sunt bandiți și ne-o luăm. Până la urmă coboară unul dintre ei și ne invită la ei în Clube Pesca Martim Pescador. Oamenii erau strânși mai mulți la o masă în familie. Mâncăm cu toții un risotto cu rucolla și roșii. Bem și câteva beri. Un băiat vorbește engleză, vreo doi spaniolă și cu restul în portugheză combinată cu spaniolă.

Cozmin: “Cea mai rapidă barcă de aici ajunge la 140km/h. Silviu încearcă să spună ceva despre mâncare și îi iese o înjurătură în portugheză.”

Cortul l-am pus între bărci. Mă duc mai devreme la somn și Cozmin mai rămâne la vorbă.